Tuesday, December 7, 2010

Genap Sebulan

salam..

hurm.. genap dah sebulan kamu pergi ye angah.. lagi 14 hari ag arwah angah akan makin jauh dari kita semua. macam mimpi jer.. masih segar lagi di ingatan aQ nie.. detik2 perkenalan aQ dan angah waktu sem 3(prac fet) di BMI.. kita sama2 satu grup.. walaupun x penah kenal kau time KMK tapi kita rapat bila di BMI kan.. ingt ag aQ takut2 nk ckp ngn kau.. yelah x penah kenal.. tapi lepas kenal, nah hamek gila2 yg jadik.. hahahahaha.. habis jer prac kita msuk sem satu as a degree student.. mcm x caya je kan time tu.. tapi time tu kite x dpt satu grup.. kau and afiq(kini dipanggil atteh) satu grup and aQ ngn ira satu grup.. kita terpisah jap utk mnggu orientasi tu.. tpi semnggu jer.. sbb lpas tu kita satu kelas sampai skrg.. cma ade satu dua kelas jer kita sama.. tapi lec sama jgak.. hahaha..

lpas jer orientasi kita smua dpt satu "hadiah". hadiah semnggu honeymoon di langkawi.. kursus "terpaksa rela" biro tatanegara (27 julai 09 - 01 ogos 09).. hahahaha.. kita satu grup lg.. dengan myn, wanie. time tu abg fesi kita suruh yg dak2 pompuan nie pilih 3 org laki yg boleh dipercayai utk dijga harta bernilai 1 juta. aQ pilih kau, abg ery and abg azra.. salah satu sebab aQ pilih kau sbb aQ tgk kau nie bertanggungjawab, taat pada agama.. boleh bimbing org.. time tu kau malu2 kucing.. hahahaha.. arghh rindunya aQ gelak tawamu angah..

hbis jer smua tu kite continue stdy skali.. hjung mnggu lepak skali kt times square tu.. bak kata cik paeh, "xde tempat lain ke korang nk lepak?" hahahahah.. nk wat mcm mna time tu kami mesekin hina.. duit mara pun blum dpt ag.. menagih simpati FAMA.. sonok kan time tu even kita berseronok scra sederhana

mdian malam rabu tu aQ dpt kol dari encik crecko (pnggilan utk ucu..).. ucu ajak aQ join pgram homestay with international student di pekan pahang.. mula2 aQ tolak sbb aQ mmg xde pngalaman lngsung and aQ tkut sgt nk g tempat org.. time tu trus ko rampas hndphne ucu kau pujuk aQ suruh pergi.. masih aQ ingt ag dialog kau angah, " ruby jum lah pergi.. timba pengalaman.. bila lagi kau nk merasa.. nie dah ade peluang" tapi aQ tolak tyme tu.. trus kau ckp "kalau kau tak pergi kau bukan kwn aQ ag" tergamam kejap aQ time tu.. trus aQ bersetuju punya takut.. hahahahah.. dan 02 oktober 09 time zohor kita bertolak ramai2 ke kg salong, pekan pahang.. b4 bertolak tu kita berkumpul dkt bilik JPM.. time tu aQ ada bwak biskut kegemran kau biskut chip choc.. smua kata x sedap.. tpi kau sorg je kata sedap smpai satu tupperware kau makan sorg dgn lahap.. hahahaha.. pandai kau amik hati aQ kan angah.. main congkak lah merapu2 lawak lah sementara nk tnggu bas dtg.. dalam masa tu kita sama2 berteka teki sape international stdnt tu adakah mat salleh ke korea ke sape2 ke.. tpi time tu sape tah ckap silap2 hb negro.. skali hamek masin mulut.. negro smua.. cma sorg dri pakistan sorg lagi dh lupa dari mna.. kelam bas tu.. hahaha.. dup dap dup dap time nek bas tu.. yg negro2 nie sorg pun wat x heran kat kita.. bknnya nk salam ke ape ke.. adeyhh.. time tu aQ duduk dgn alifh (kini dipanggil andak).. ktrg duduk di belakang dkt dgn negro.. ko duduk ngn ucu kt depan.. nak termuntah aQ n andak dgr negro nie bsing2 n gelak2.. mcm nk runtuh je bas tuu..

tepat 6.30 ptg kita smpai kg salong (02 oktober 09 -04 oktober 09).. kita disambut dgn paluan kompang n bunga manggar time tu.. hahahaha.. kelakar + serams kut.. local stdnt blasah dpn dlu biar yg international stdnt terlepas belakang.. sape suruh diorg berlagak ngn kita kan.. kat sna hilang protokol.. kita jdi budak2 balik.. tapi tyme tu ko ngn apiz(kini dipanggil atam) pegi ke sekolah lama.. nk jenguk kawan2.. kami2 je yg ade kt kg wat gotong royong utk raya.. wat lemang lah, sagu lah, ketupat lah.. memacam.. dah jdi pngai budak2.. den tgh hritu kita dpt task kena wat persembahan.. hah, sudah.. dah la x prepare pape.. aleh2 kita wat je nyanyi lagu raya ramai.. kau n atam nyanyi lagu raya berduet.. hahahahaha.. hilang segala protokol.. masing2 jdi diri masing2.. hepynya time tuu.. esoknya kita sma2 pergi tasik chini.. nek bot melawat kawsan org asli.. kita sama2 main sumpit... dan tgh hrinya lpas sesi pemberian cenderhati trus kita smua berangkat pulang kan..

hbis je pgram anak angkat tu time kita kelas workshop(dgn sir AAA) trus ttbe ade idea nk jdi adek bradek angkat sbb kuarga angkat kita smua nya sering berkait.. trus kau pilih "angah".. kita ada:
along: abg eiy
angah: luqman
atteh: afiq
atam: apiz
annyu:penyu
alang: aQ seniri..
uda:bhah
andak: alifh
acik: nina
ucu: encik crecko

dan kekal lah ia smpai sekarang.. hbis je pgram tu setiap lunch or dinner msty kita smua lepak sama2.. smpai lah ade pgram AMIN.. sama2 kita 10 bradek pegi.. tyme tu protokol hbis.. mkn kt PICC beb.. tgk pgram tu bpe jam jer.. mkan tu penting.. hahahahah..

smpailah msuk sem 2.. sem 2 kita bnyak interaksi dlm kelas.. xde pgram2 yg kita join.. sbb nya ucu pun prac.. jdi mcm x ckup korum.. kita2 jer.. bnyak hbis msa tyme lunch atau dlm kelas.. yelah kau pun dah sibuk sbgai org kuat BMI.. dan sem 3 nie bru kita kembali rapat.. kita kembali mengaktifkan diri dlm homestay yg kedua di sabak bernam (23 oktober 10 -24 oktober 10) boleh dikatakan hampir 24 jam kita asik bersma.. kau , atteh n andak duduk dpn.. while aQ n acik duduk blkang.. bnyak telatah kau wat time tu.. jenuh puas gelak aQ smpai sakit perut.. hahaha.. b4 nie kau selalu tnya aQ sma ade kau baik ke tak.. selalu aQ jawab kau baik.. mmg kau baik angah.. xde sape sebaik mcm kau.. tapi aQ tergamam tyme di sawah padi tu.. trus kau tnya aQ " rby, klu aQ xde kau rsa mcm mna?" tyme tu aQ rsa kau main2 angah.. trus aQ jwab " kau demam ek tnya pelik2 nie? " trus kau gelak.. kau kata " aQ serious nie" tapi aQ trus jwab " aQ malas nk jawab.. merapek je soalan" trus aQ tnggalkan kau n atteh sbb kau nk bergmba dgn kak farah.. tpi kmdian nya aQ mencilok masuk gak... hahaha.. aQ kan addicted skit bab2 gmba nie.. hahahahahah.. den mlm nya kita berbbq sma.. meja tu kecik je.. tpi kita "qhandup" smpai 8 org.. hahaha.. tyme tu kau dah "curik" ayam aQ.. bsing2 aQ time tu. tpi kau elok jer gelak siap tunjuk eksen kau mkn ayam aQ.. hahahaha. nsib baik kau mkn ayam time tu angah.. kalau tak smpai skrg msty aQ terkilan sgt.. esoknya kau berlawak2 ngan atteh.. lawak2 yg ala2 nk cium org tu.. tyme tu aQ tgh panas x selesa kau wat main2, trus aQ tgur.. den kau jwab "biarlah aQ nk manje2 ngan afiq.. bila lagi nk manja ngan dye" setiap kali aQ ingt peristiwa tu setiap kali aQ akn nanges.. aQ terkilan sbb tgur kau time tu..

dan kali terakhir aQ dpt lepak ngn kau pagi b4 majlis BMI tu.. time tu aQ, along. ayong n ucu ade.. tpi ucu dah naik dlu.. sbb kene siapkan keje.. tnggal kita berempat je.. kau n along wat lawak bg aQ n ayong gelak.. tringat lagi aQ ttbe tunjukkn gmba "abg lang" kat kau n along.. dua2 sebut DEMMMMM ITTT... dengan muka yg "herot petot" pecah perut aQ gelak.. itu yg terakhir angah.. dan 2hb nov 10 mlm tu aQ dpt msg dri ira ckp kau xcdnt.. kelam kabut aQ beli tiket AOR-KL nk balik tgok kau.. dlm hati aQ berdoa jer kau xde pape.. setiap hari setiap jam aQ mesty updte status kau.. tringin sgt aQ nk lihat kau sembuh.. tpi tepat jam 1.30 tgh 07 nov 10 kau dijemput kembali kerahmatullah.. masih segar dlm ingtan detik2 tu.. hari nie genap sebulan kau pergi angah.. moga kau senantiasa tenang disana yar.. jangan lupa kami disini.. doaku senantiasa untukmu.. Insyaallah kalau ade peluang, kami akan melawat pusaramu dgn keluargamu.. Al-Fatihah buat mu angah..

status dri ucu:

aNdai sblm ini,,kami menangis kerana sedih lantaran kau pergi meninggalkan kami,,kini kami menangis kerana gembira dek kerna peninggalan mu membawa seribu makna yang amat bernilai untuk kami teladani benarlah pemergianmu bkn sekadar untuk diingati...tetapi untuK diteladani,,
7 novembEr 2010
7 disember 2010-maaL hijraH
7 disember 2011-aidiladha(insyaallah)
alfatihah,
moga awah angah tenang disana,,,,
salam maaL hijrah



psst: aQ dpat award dari yie n kak aina.. thanks yie. thanks kak aina.. aQ ada pamerkan award tu sebelah kanan blog nie.. :)


2 comments:

Miz KayNen said...

Genap sebulan dan jatuh pula pada hari ini,Awal Muharram.Semoga arwah Angah ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman.Amin..Al Fatihah

Pilotz said...

Sabar k Cek. Al fateha.