Saturday, February 18, 2012

menggamit kenangan silam.

Assalamualaikum w.b.t

apa khabar semua sihat? maaf sejak akhir2 nie aQ terpaksa tinggalkan nukilan chocstrawberry untuk sementara waktu. untuk yang sedia maklum, sekarang aQ dah pun bergelar sem 6. jadi aQ agak bz sikit untuk uruskan hal2 berkenaan "final year project" aQ. dan untuk makluman kali nie batch aQ tak lagi menggunakan log book sbgai catatan harian projek. tapi blog.. agaknya lecturer kat bmi nie baru kenal blog kut.. siap nak berblog bagai. tapi bagi aQ takde masalah sebabnya aQ dah pun ada blog sendiri kan.. lagipun agak memudahkan la sebab taip jer.. tak penat nak tulis. attach gamba pun senang. kalu logbook hamik nk kene lukis. tak pun print out then tempek..
*panjang bebenor explaination aQ nie*

ok, kembali kepada tajuk utama.. semalam dengan tak semena2nya aQ terbukak wall abg senior aQ. dekat situ dye upload gamba lori zaman dye budak lagi. so terus aQ terimbau kenangan silam. bila google balik, aQ rsa zaman aQ paling fun sekali berbanding zaman sekarang. zaman sekarang bebudak main ape je.. PS1,2,3. ipad, tab.. tpi zaman aQ? zaman yang mngeratkan siratulrahim and meningkatkan kecerdasan otak. sebab zaman aQ semuanya manual. jadi kalu nak main sesuatu tu mula karang nak main ape. zaman memutuskan hubungan pun ye gak sebab tertiba emo time kalah. tak pun buat geng sebab ada orang main kecoh je.. bila pikir balik lucu. benda kecik bergaduh macam perang dunia.. hahahha... zaman kekanak katakan.. really miss that moment.

jum aQ share gambar2 yang aQ dapat cari kat rumah encik google.. :

1) gula2 magik pop

aQ rasa aQ kenal gula2 nie pun time darjah 5. sebabnya dulu aQ nie memang jenis skema.. makanan pelik2 aQ xmakan. sebabnya mak aQ marah. makanan tak elok. cuba korang tengok balik ingredient dye. banyak yg tiruan. tapi aQ tergugat jugak bila tengok ramai member aQ makan. so bila dah terkene sekali terpegun! sebab dye meletup2 dalam mulut. hahahaha.. style kan.. campuran apelaa dema bubuh tu..

2) mini piano

haaaa... nie memang feveret aQ kecik2 dulu selain yang ape mainan perajurit tu? alaaa yg polistrine tapi dema wat gmba orang mudian ada mcm payung perajurit tu.. dah lupa laa orang panggil ape.. piano nie luar dye buat dari kayu.. aQ ada sebijik mcm gmba nie. bila main tu feeling2 pemain piano terunggul laa.. hahahah.. tapi almaklum lah lahir je adik aQ semua dye wat experiment.. hbis tunggang terbalik piano nie.. kaki hilang ke mna.. yang putih hitam tu berlobang2 dah.. hahahah..

3) kapal terbang polistrine.

haaaaa.. yang nie dak2 laki selalu suka.. termasuklah adik aQ and ayah aQ.. adik aQ minat.. and ayah aQ pulak tukang support and tukang beli untuk adik aQ.. macam2 design ayah aQ belikan.. aQ?? tukang tengok and kenkadang kalu ayah aQ beli lebih aQ tolong pasangkan skali..

4) dashkuro. *betul ke sebutan dye macam tu?*

haa.. nie pun femes gak.. ini pun banyak kali jugak ayah aQ belikan.. tapi atas permintaan lah.. kalu tak ayah aQ memang tak beli sebab awal2nya yang ini mahal skit.. tpi bila dah top terlalu bnyak yang jual so dah murah. tak penahnya nak menjadii.. penah sekali je rasanya.. kaler merah hitam dashkuro tu. itu pun sebab beli yang mahal/ori pnya. sebab yang len enjin dye selalu dpt yg rosak. ingat lagi kwn2 adik aQ pomen siap letak "minyak pelincir'" dye.. macam2 la hipotesis,conclusion semua yg keluar. pemikiran budak2. imaginasi tinggi.. alaa yg tiub kaler hijau kecik tu.. kalu beli yg mahal dalam kotak tu disediakan sekali. ingat tak?

5) koleksi pemadam
see.. orang pemadam untuk padam.. tapi zaman dulu pemadam dibuat koleksi den untuk main lawan2. sama jugak dengan "kad tepuk" berjela2 panjang beli kad mdian koyakkan mudian lawan tepuk. sape kalah kad tepuk or pemadam nie jadi hak milik yg menang.. tak fair kann.. sape yang xreti main rugi selalu laa..

6) cyberpet
cyberpet.. kire maju la.. aktiviti dye, bagi makan.. basuh berak tidur.. kenkadang sakit cucuk ubat.. kalu lupa.. terus mati.. ada gamba kubur.. hahahaha.. aQ ada peristiwa pasal cyberpet nie.. kene tipu. dulu aQ beli ini kt kawan tau. aQ byar ansuran sebab dedulu aQ takut skit nak mintak pape. sari bayar singgit.. rege dye rm12 tak silap. so 12 hri la.. entah cmna hari ketiga aQ simpan cyberpet nie dalm beg.. tup2 lepas rehat hilang.. kene curik.. tak hbis bayar lagi kuttt.. aQ syak kwn yg jual kt aQ nie curik. sebab dye sorg je tau kat mna aQ sorok and simpan.. sebabnya lepas hilang tu aQ cite, dye wat muka seposen. den duit pun dah tak mintak.. sakit ati kan.. lagipun zaman dulu memang dye nie xde kawan.. orang kata dye jahat. so aQ sorg nie je ley tersesat g kawan ngn dye.. tu yg terkena tuh. hujung minggu tu bila kuar ikut ayah aQ soping barang aQ ternampak tergerak hati mintak kat ayah.. terus dapat.. kalu aQ tahu senang je dapat xde la aQ buat keje gila g rapat ngn dak tu.. hahahahaha...

7) coklat + gula gula


nostalgia ak? lagi satu nano.. semua nie aQ beli senyap2 kat sekolah.. sebab takut ayah aQ marah.. hehehehe.. tapi yang paling style tu chewing gum yang ada tatoo tipu tu lah.. dlu tatoo tu aQ wat simpan je.. tak bani.. takut nanti tak ley basuh.. tapi lepas kawan aQ demo jer.. terus konfiden and buat.. tapi aQ pilih yag comel2 jer.. balik rumah tunjuk magik kat adik aQ.. hahahaha..

8) watercolor panda.

haaaa.. yang nie legend.. aQ rasa semua orang ada.. aQ penah ada 24 color nya.. yang besar saiz A4 tuu.. rindunyaa nak pakai balik.. sebelum nak guna kene amik jarum cucuk dlu.. baru kuar kaler.. agak2 nak hbis je bukak pelipat bawah tu.. tapi aQ xpenahnya habis.. sebab aQ sayang.. sayang2 den hilangg.. beli baru.. macam tu lah seterusnya.. adeyhh.. (-_-"

9) gula2 cincin


nie paling style. gula gula cincin. feeling2 cantik dulu. nak makan kene sarung dulu cincin kat jari den baru makan. dah habis je gula gula rasa kecewa sebab cincin dah tak cantik.. hahahaha..

10) gula gula susu rabbit.
nie orang panggil gula gula susu.. sebabnya rasa susu.. sedap wooo.. dengan kertas2 dye sekali boleh makan.. aQ lebih suka yang ini dari gula gula udang tu.. tapi sekarang dah besar aQ macam was was sikit sama ada halal ke haram.. tapi kalu halal aQ g sekarang jugak kat JJ wangsa maju sebab aQ ada perasan diorang stil jual gula gula nie.

aQ rasa takat tu je la kut.. sebenarnya ada lagi.. mcm belon seposen.. basikal tayar belakang besi tuu.. biskut kapal terbang.. macam2.. Nostalgia kann.. kan best kalu dapat ulang sekejap.. sekejap pun jadilaa.. nie nak mintak sape wat projek pintu doraemon.. cakap je nak pi mana2 kat sensor bukak pintu terus sampai.. hahaha..

Wassalam.. :)

2 comments:

Cik Canon said...

wow!! sangat nostalgia.ni kira 90an kan.acu suka gula2 getah yg perisa anggur tu,dulu selalu beli kat kedai makcik kat sg rokam.
zaman 80an zaman acu kecik pun mesti byk yg cek tak kenal.heheh nk gi rumah en goole jgak lah ;)

Rabi'atul Roslan said...

samaaa..!! cek ske jugak.. tapi cek beli curi2 kat sekolah.. sebab takut mama marah.. lagi satu perisa oren..

ye? nak tengokk jugakkk.. acu wat lah.. boleh cek kenal2.. :) jum2.. melawat rmh encik google.. :D