Saturday, February 19, 2011

Industrial Visit

salam..

selamat tengah hari!! (edisi menghapdate ape yg aQ terlepas mnggu lepas akibat kemalasan)

tanggal 10hb feb baru nie aQ bersama rakan satu kumpulan telah pergi ke Sony Malaysia, Bangi, bagi mnyempurnakan tugas esaimen procom 2 (professional communication).. a new experience for me actually.. mana taknya. berdebar2 jgak nk jumpa tuan engineer.. nie kire pes time jgak aQ mnghadapi situasi mcm nie..

jutaan trima kasih to my bro muhammad aizat b mohammad jan (senior fet batch 1 & UniKL BMI) sebab sudi menolong aQ dan sudi memperkenalkan En Talhah (design engineer TVEG) bagi memudahkan tugas aQ dan rakan2 utk mnyiapkan esaiment nie.. kalau tak smpai skrg mesty ktrg tercari2 ag.. tak pun terpaksa redha dgn insident engineer tettt... kalau korang nak tahu En Talhah nie pun ex BMI tau.. so mcm kuranglah rasa janggal sbb en talhah pun penah kene wat esaimen mcm nie.. hehehhehehe...

so ktrg berlima bergerak dr BMI tepat pkul 1 tgh hri.. perjalanan ke bangi mengambil masa sejam.. memandangkan masing2 belum penah jejak Bangi maka bantuan dari encek GPS amat diperlukan.. sekali en GPS bwak ktrg ke jalan paling jam. tgh2 hari lalu jalan semarak, jalan tun razak tak ke cari nahas tu.. dgn kete yang kami sewa aircond tak rsa langsung.. mmg menyirap hbis time tuu.. tapi sperti biasa kalau nk berjaya kenelah hdapi kesusahan dlu..

tepat jam 2.58 ptg smpailah ktrg di Sony Malaysia.. first, adalah wajib melaporkan diri di pak guard.. amik kau bnyaknya pantang larang dyee... memang b4 nie aQ ade dgr senior ckp company Sony mmg strict terlampau dan ktrg kira berani mati la sahut cabaran nk g visit company sony tu.. tpi aQ wat endah tak endah je.. skrg?? amik aQ kene sendiri kt batang hidung.. ini xley, itu xley.. sabar je lah.. jaket nak kene zip lah ape lah.. nak tngkap gmba x ley.. las2 aQ curi2 tngkap gmba dri parking kete.. sedey ak?? punya nk cari bukti.. tpi nasib baik kak intan ade. (senior fet batch 3 & UniKL MFI yg kini practikal di company sony).. kak intan nie aQ kenal sewaktu menyertai pgram MSR FIST UniKL dgn Kolej Mara Kuala Nerang mei tahun lepas. kak intan teman kitrg sementara menunggu en talhah yg bru balik dari lunch..

tepat jam 3.10 ptg en talhah pun smpai den trus kami semua ke visitor room utk stat temubual kami.. memandangkan peraturan company strict, aQ tak dapat bwak masuk kamera yg aQ bwak... frust ouh.. aQ bwak kamera tu nk tngkap bukti2 kami dtg industrial visit dan bukti2 utk appendix.. tpi smua xdpt.. las2 pkai kamera fon tu je.. tapi alhamdulilah semuanya berjalan dgn lancar.. En Talhah pun banyak bg kerjasama dgn kami even kami ade satu dua kelemahan.. bnyak ilmu yg aQ dpt hasil dari temubual nie.. cara mereka berkerja, tekanan utk mnyiapkan product ikut due date.. its not the easy things.. company besarkan.. everythings must be perfect. ape2 pun semuanya dah diselesaikan dgn jayanya... weee~ congrats!!!

*sesi temubual

*En Talhah (Design Enginner, Product Design 1 department (TVEG) )

gamba-gamba:



*kon pun kon lahhh.. jnji ade "SONY" hehehehhe.. :p

* aQ tiada dlm gmba... :(

*Sony Malaysia

p/s: gmba aQ tiada dlm gmba bukan bermaksud aQ x pegi.. tpi sbb aQ adlh photog pda hri itu maka tiadalah gmba aQ.. :(

2 comments:

^fanthagirO^ said...

alang, en.talhah ni student bmi ke dulu???? macam knai je muke die 2.... huhu

miss eyntan said...

ayong:: yup2.. ex student bmi.. en. talhah nie grad tahun 2009..