Monday, January 24, 2011

22 Januari 2011 - hari teristimewa (part I)

salam

tanggal 22hb januari baru nie merupakan hari istimewa bagi aQ dan adek beradek yang lain. niat kami semua untuk menziarah pusara dan family arwah angah termakbul juga akhirnya... walaupun ada sedikit perbalahan dan salah faham (biasa la bak kata pepatah melayu, inikan lidah lagi tergigit.) akhirnya termakbul jugak niat tu..

so seperti yang dirancang tepat jam 7 pagi kami semua bersiap and mula bergerak keluar dari BMI trus ke prima setapak sebentar sebab andak tertinggal IC.. nak jalan jauhkan.. msty kene ade perkenalan diri.. kang x pasal2 dicop pendatang asing. mdian trus ke stesen minyak untuk isi minyak n check tayar..


*pic nie bnyak mencetuskan kontroversi.. huh!

dalam pukul 8 pagi akhirnya kami bertolak semua 5 orang menuju ke pahang. kali nie andak jadi driver.. thanks andak! memandangkan kitrg semua trus2 bgun bersiap n bergerak memasing perut kosong.. jadi ktrg semua decide utk singgah sebentar di RnR Temerloh utk lapik perut (lapik perut ke?.. hahaha) dan kebetulan disitu ada jualan buku2 n kerepek.. jadi kitrg decide utk beli sebagai buah tangan.. :)


dan dalam 9.45pgi ktrg bertolak ke destinasi.. tepat jam 10.45pgi sampailah ktrg di gambang.. angah!!!! kitorg dah datang!!!! ktrg semua maseh ingat jalan ke tempat pusara arwah angah. time tu cuaca redup.. aQ dah mula cuak sbb aQ x bwak payung.. dah smpai sna baru aQ tringat payung aQ xbawak. before nie atteh dah pesan bawak payung.. wuwu.. cuak aQ time tuu.. adeyhh.. tapi memandangkan masing2 x ingt aQ wat kering je laa.. cover yang aQ nie silap.. huhuhuhu..(sila jgn ikut prangai buruk beta) elok2 sampai ktrg masing2 bentangkan surat khabar dan trus duduk.. andak yang mengetuai bcaan doa dan yassin. atceli kan ada satu keajaiban yang aQ perasan. waktu andak start je bcaan yasin tiba2 keadaan yang redup menjadi terang.. macam matahari pancar kt arah kitrg.. contoh dye mcm torchlight.. cahaya torchlight suluh cahaya utk mudah kite baca.. aQ perasan kat pusara arwah angah je matahari tepat ke arah kami yang lain2 semua maseh keadaan redup.. selang beberapa minit kemudian atok arwah datang dan ucu salam atok n bg surah yassin kepada atok.. lagi beberapa baris utk hbiskan yassin aQ perasaan umi arwah bersama nenek arwah datang. time tu aQ mula sebak.. sebak sgt2.. aQ rasa benda nie smua mimpi.. mcm drama.. aQ usap rumput2 kat pusara arwah.. aQ jdi nyaman.. rsa mcm nk pelok dan aQ rsa silap2 hb aQ boleh tido situ.. sebab lain perasaan dye.. tak mcm selalu.. kalau selalu pusara2 yang aQ ziarah, aQ hnya pegang batu nisan je.. tapi kali nie tak.. aQ rasa ada satu perasaan selesa.. selesai je bacaan yassin n doa kami masing2 salam dgn family kuarga arwah, dan atok arwah ajak kami ke rumah..


smpai je di rumah, atok bwak kami semua jalan2 sekitar rumah.. tnjuk kebun.. atok bnyak tanam pokok buah-buahan.. tenang je duk kampung tu.. patutlah dulu arwah angah selalu cakap, "aQ ske dok kampung. macam kampung aQ.. best.. nyaman" a'a.. aQ akui.. mmg best sgt.. tenang je persekitarannya. kitrg dijamu mee goreng, air sirap, buah-buahan yg bru dipetik n kuih muih.. dalam duk makan2 tu kami masing2 berborak. kali nie kitrg xde tekan kan sangat cite pasal arwah.. sebab sebelum nie hilmi, sam, syahrul, aizat ada dtg n bnyak dah yg family arwah cite psal arwah.. jadi kami xnak sebut utk kali kedua.. xnak mereka sedey. kami hnya dengar kalau mereka start cerita dlu dan berkongsi ape yg kami tahu. atok pun ada tunjuk katil fav angah tido setiap kali dia balik kampung. aQ boleh nmpak riaksi diorg masih lagi sedey dengan pemergian arwah. genap 2 bulan lebey dah angah pergi.. lebey jelas bila atok arwah angah menitiskan air mata. aQ jadi sebak time tu. tapi aQ cuba control.. sebab aQ xnak diorg sedey. ini semua ketentuan Allah. Allah lebih menyayangi angah. niat kami adalah nk menggembirakan kuarga angah.. nak mereka tahu even angah takde kami maseh ada.. kuarga angah kuarga kami juga. dan dlm 12 lebey kami beransur pulang untuk ke rumah family arwah angah sebab dalam pukul 1 lebey nanti ayah angah balik dari keje. boleh nmpak atok angah nanges sebab ktrg dah nak balik. atok angah sempat hulurkan ktrg rm50. mungkin tanda terima kasih sebab sudi menjenguknya.. nmpak atok angah mcm xsampai hati nak lalui detik perpisahan tu.. aQ terkedu.. bnyak perasaan yang singgah dlm hati aQ masa tu.


otway nak balik, ktrg singgah dlu rumah family umi angah.. umi angah n ayah angah sama2 sekampung. jdi rumah dekat2.. nenek angah itulah yang aQ pimpin msuk ke ICU selayang selepas angah hbis operation. time tu aQ tnya nenek bdan angah mcm mna.. nenek angah mengalir air mata.. katanya sini sejuk, sini panas.. mdian aQ minx nenek angah gosok kan tgn angah. ada tak bunyi geseran.. tapi xde.. time tu aQ mcm nk jatuh je.. tapi aQ xnak pikir.. aQ menafikan perasaan time tu.. aQ hanya pikir yang baik2 je.. nenek angah tgk aQ trus dye peluk cium aQ.. tangan dye x lepas pegang tangan aQ.. mengalir air mata dye.. ye, aQ tahu nenek arwah maseh sedey dgn pemergian arwah. mcm sms dri umi angah "kalian semua bagaikan bayangan arwah luqman. salam sayang dari kami sekeluarga" trus aQ peluk dan beri kata semangat. aQ harus berlagak tabah.

selepas berborak dan sesi bergamba kami minx diri utk beransur dlu.. memandangkan time tu dah pkul 1.15 tgh hri kami harus beransur utk ke rumah family angah.. time tu umi angah lead depan.. kami konvoi.. dalam 1.40 tgh hri kami tiba di rumah angah.. masuk2 je dah bau semerbak bau masakan.. trus hanis muncul dan aQ n acik bersalaman.. di sudut rumah angah ada satu almari perhiasan. dalam tu ada sijil2 n gmba arwah angah kt langkawi dlu.. terdiam kami semua.. ye angah, ktrg datang rumah kau nie. percaya x? dah masuk waktu zohor kami semayang dlu.. atteh, andak n ucu g semyang di surau.. aQ n acik di rumah.. time tu kami masuk bilik hanis.. before tu aQ perasan bilik angah mcm kunci.. b4 nie pun hilmi ada ckp umi angah belum bersedia ag masuk n kemas bilik tu. waktu aQ tgh amik air semayang, aQ dengar perbualan hanis n umi angah tnya di mna tempat nk bg ktrg smyg.. tpi time tu aQ xdgr jwapn umi angah. elok jer aQ hbis amik air semayang acik ckp "alang, umi angah suruh kita semayang kt bilik angah" aQ terdiam.. tapi aQ ikutkan jer.. waktu aQ nk msuk aQ nmpak tombol pintu bilik angah ada kunci. ye mmg btul umi angah mmg kunci bilik angah.. aQ nmpak muka umi angah lain, mcm sedey tpi aQ berlgak kental siap ckap "mak cik jgn sedey ye"sambil senyum sebab time tu aQ x expect ape yg bakal aQ nmpak.. terdiam aQ msuk bilik angah.. memang btul xde satu ape yang berubah.. sweater n baju melayu fav angah maseh bergantung.. kopiah angah, raket2 angah, brg2 peribadi angah.. towel, brg mandi, tabung angah smuanya maseh tempat sepatutnya.. trus ngalir laju je air mata nie.. (maaf, gmba aQ xley siarkan sebab ianya terlalu peribadi dan aQ curi2 amik gmba dgn guna pinky..) aQ bau sweater angah, sweater tu maseh bau angah.. (org tua cakap, kalau org dah xde pakaian terakhirnya jgn basuh.. itu buat pengubat rindu) dan aQ mmg rasa sedikit terubat. tapi apa perasaan korang kalau nmpak brang2 org yg xde?? sebak kan.. nanges jugak aQ kt situ.. akhirnya, aQ fail!!


disebabkan dak2 laki dah balik, dah nk stndby makan kitrg yg gurls nie xkuar2 dri bilik trus umi angah jenguk n ajak makan.. time tu umi angah ternmpak yg ktrg nanges2 muka merah basah.. trus mak angah ckp "sebab tu mak cik tak bg org masuk bilik nie.. msty sedey" trus aQ jadi serba salah.. dan siap2 kami kuar duduk mkn sekali.. bnyak menu umi angah msak.. ada udang msak lemak cili api, ayam goreng tepung, ulam2, ikan goreng, sambal belacan, buah-buahan...(tima kasih bnyak2 mak cik jamu kami semua makan) ttbe aQ teringat, kan best kalau angah makan sekali.. aQ tgk je gmba angah kt langkawi tuu.. hurmm.. aQ rindukan kau..

seusai je makan, kami sembang2 dgn family angah.. bersembang skali dgn ayah angah.. kebetulan sepupu, sedara2 angah pun ada.. dan tepat jam 3.3o ptg kami beransur pulang kerana ada agenda lain yang menanti.

Insyaallah moga hubngan kami adek bradek dan kuarga arwah angah berkekalan hingga akhir hayat..
*bersama2 adek bradek perempuan. (maaf uda(bhah) xde sebab mengikuti kem)

*bersama adek bradek lelaki. (maaf along(abg eiy), attam(hafiz) and annyu(hadi) xdpt dtg kerana ada hal lain)


AL-FATIHAH buat arwah angah, mohamad luqman b. razali.

p/s: more pic click here






3 comments:

Miz KayNen said...

Bestnya bila hujung minggu diluangkan bersama orang2 tersayang.Suka tgk lauk pauk tu..rindu sangat2 masakan malaysia

miss eyntan said...

acu:kan..kan.. tringt dlu time hjung mnggu acu n acik bwak cek kuar jalan2. alhamdulilah menjadi jgak plan ktrg acu.. xsangka.. hehehehe..

pelan2.. insyaallah xlama ag tuu.. acu, cek dah pndai masak daging msak blackpepper.. nanti acu balik cek masakkn untuk acu ye.. :)

Miz KayNen said...

yeayyyy,nak nak! :)