Saturday, July 30, 2011

Hari yang penuh menduga kesabaran

salam..

hari ini sepatutnya menjadi hari eksaited bagi aQ kuar menjejak bumi kolumpo nie setelah 2 bulan lebih aQ tak menziarah bumi kolumpo.. seperti biasa BMI nie masalah utamanya pasti masalah ATM... aQ pun tak tahu la apa puncanya.. kalau dulu guna atm mualamat yang usang tu memang wajiblah atm tu selalu hang... dah tua dah muamalat tu.. dah wujud zaman sebelum BMI diUniKLkan.. ini atm baru pun boleh error.. adakah dak2 BMI extreme sangat guna, atau cimb provide duit yang sikit. almaklumlah kos perbelanjaan di bumi british nie tinggi.. jadi harus 24 jam withdraw...

nak jadi cite hari ini aQ n ira decide untuk kuar ke bumi kolumpo untuk cucuk duit yang tak seberapa kerana masing2 dalam purse tinggal ciput jer. awal2 paginya bertolak lah kami berdua ke putra.. smpai je putra aQ trus cucuk duit.. tengok2 tak ley pakai sebab duit dalam tu xde.. hampa.. jadi ira cakap "xpa kita cucuk duit ke masjid jamek" so tanpa ragu2 straight je kami berdua nek putra ke masjid jamek..

sesampainya stesen masjid jamek trus aQ n ira straight ke atm cimb.. sementara tunggu ira siap2 untuk kuar kad, aQ trus cucuk.. sampai lah detik itu..

"masukkan num pin.. ****** --> pengeluaran ***.**--->sila ambil kad dan wang anda ----> kad jem!!!!!!! kad xley kuar!!!!!! *

tahu betapa nebesnya aQ time tuuu.. aQ raba-raba tempat kad tu rsa macam ade sumting yang tendang2.. last2 "kad kene tahan!!!!!" luluh hati aQ tahu.. setelah aQ check ala2 CSI rupanya atm tu tak dipasang dengan betul!! mesin tu longgar!! arghhhh!!!!!! tensinya aQ.. trus aQ buat tindakan drastik dengan memanggil sekuriti untuk bagitahu.. elok je aQ bagitahu relax jer pak cik tu bagitahu "ouh, atm tu memang banyak dah orang kene telan kad dye" damn!!! asal tak letak ape2 notis??? biar je orang ramai yang kene.. mula2 aQ nak naik hangin jugak tapi aQ lembut hati sebentar sebab pak cik tu terus cek atm tu and kol center.. time aQ tunggu ape pak cik tu buat tiba2 ada seorang mak cik tu tanya "adik, kad kene telan jugak ke? anak sedara mak cik pun sama.. baru je kejap tadi.. sekarang diorang kat atas tengah bertekak dengan petugas cimb. ada india tu tu bgtahu mak cik kata anak sedara mak cik tengah marah2". kemudian pak cik tu pass kan handphone dye untuk aQ cakap dengan operator rsanya. sedang aQ cakap dengan center ada sorang tourist nie pun cucuk and kad dye pun kene telan.. agak hangin jugaklah aQ dengan center.. gamaknya baru masuk kerja kut.. korang punya maintenance pasang salah, pengguna banyak kene boleh nak lepas tangan plak.. nasib baik orang tu ade gtau kata hari ini cimb KLCC ada bukak.. terus aQ pergi ke cimb KLCC and report semua.. malangnya aQ terpaksa tunggu hari isnin untuk buat kad baru.. sebabnya aQ xde bawak buku akaun and diorang terpaksa contact cimb kulim (sebabnya aQ wat akaun cimb waktu aQ FET dulu) hantar fax details aQ.. elok selesai report aQ patah balik ke masjid jamek untuk beli barang. sampai je ke masjid jamek aQ tengok ada dua orang lagi mangsa kad kene telan.. masing2 pegang telefon dengan muka cemas. terus aQ bagitahu diorang suruh wat report kt cimb KLCC.. haishh.. dugaan.. dugaan..

*tangan pak cik sekuriti ituu..


*gamba nie aQ amik sebagai bukti kejadian..

p/s:: terima kasih ira sebab sudi bantu aQ time aQ susah nie.. segala budi baik hang aQ hargai sangat2.. semoga yang terbaik di dunia dan diakhirat senantiasa untuk hang.. InsyaAllah, nanti dah setel semua aQ pulangkan balik ye.. :)

8 comments:

Cik Canon said...

Ini mcm pnya kes pun ada?adoiiii..kalau kena kat pelancong asing tak ke malu. :(
itu la gunanya sahabat.sahabat yg boleh bantu kita waktu susah,dan senang ;)

miss eyntan said...

acu:: itulah.. masing2 tak prihatin.. masing2 nak lepaskan diri je.. diorang tak kene itu yang berlagak.. cuba kene kat diri sendiri baru tahu..

Alhamdulilah, cek dikurniakan keluarga, kawan dan sahabat yang baik.. :)

Cik Canon said...

Syukur Alhamdulilah.Aminnnn..bila nk post psl cek masak2 lagi ni? heheheh

miss eyntan said...

acu:: hehehehe.. kene tunggu cek balik rumah..cek tringin nak wat donut.. tapi hritu wat tak jadi.. jadi cakoi.. hehehe..

Cik Canon said...

donut jadi cakoi? wow,bagus tu..hehehhe..acu nk buat kuih raya tahun ni :)

miss eyntan said...

a'a.. cek salah bancuh yis.. ptutnya kene bncuh dgn air sejuk.. mudian cek g gelek donut pkai cota ayah.. hehehe.. sebab penggelek xde..

woahh!!! sedapnyaa.. acu wat kuih raya ape? ley ajar cek..

Cik Canon said...

Cota ayah!? huahhahahh.kelakar seh.
Acu pun nak cari penggelek ni,tadi gi kedai jual 6dollar = 20ringgit.eh tak kuasa la.acu nk survey kedai lain pulak.nak cuba dpt kan murah dari tu.

acu nk buat kuih raya yg simple dan tak byk step la.semestinya yg fav acu bila mkn kat rmh2 org time raya :)

miss eyntan said...

a'a.. cota ayah cek amik guna.. hahahahaha... time tu saat2 genting.. dok ingat penggelek ade ag.. bila cari2 xde.. trus mama cakap pkai cota ayah la senang.. hehehhe..


hehehhee. bahulu!!!!! acu suka samperit jgak kan..