Monday, July 11, 2011

Saya Budak Baru Belajar.. :)

salam..

hari ini lagi sekali aQ bekersempatan untuk update blog nie. Alhamdulilah, celcom dah mula buat kerjanya dengan baik.. internet aQ tak selembab dlu.. kalau dlu sekali click setengah jam loading.. memang tensi..

ok, back kepada topic aQ hari nie.. sekarang nie kan popular dengan apam polka dot.. comel2 je kan.. nak makan pun rasa sayang. so semalam lepas je aQ refresh home FB terus terpampang gamba apam polka dot yang baru diupload oleh lecturer aQ.. madam tata.. oooo..emmm.. geee.. comeLLL.. gerams.. mahu!!! mahu!!!.. terus tanpa segan silu dan konfidennya aQ komen kt pic tu mintak resipi.. and pagi tadi aQ check inbox madam tata dah pun inbox aQ resipinya.. woaaaaaa.. tenkiu so much madam.. :)

aQ ingt nanti dah cukup semua bahannya aQ nak wat trus.. so, sekarang aQ postkan dulu resipi yang madam kongsikan dan gamba yang aQ copycatdog dari google.. heheheheehe.. :)

resepi apam dot-dot:
bahan-bahan:
  • 3 telur - dari peti sejuk
  • 275gm tepung gandum
  • 220gm gula halus
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • filling secukupnya (boleh guna filling blueberi@coklat)
  • pewarna ikut suka

cara-cara:
  1. masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6-8 minit.(saya pukul telur dulu sampai kembang, pastu masukkan gula, ovallete (pukul dengan laju),baru selang selikan susu segar dengan tepung, kacau pakai senduk kayu).
  2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik bersih) - saya biarkan dalam mangkuk jer pastu sudukan pakai sudu teh, baru muat masuk cup kecik)
  4. picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang terlah disusun didalam acuan lompang.
  5. picitkan blueberry/coklat filling secukupnya
  6. picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga 3/4 penuh. kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. kukuskan di dalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15minit. guna api sederhana.
  8. jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk menggelakkan apam ini merekah/mekar
tadaaaa...



*da siap.. jgn tertipu ini pic dari google.. hiks..

next aQ teringin nak buat ais krim goreng. aQ 1st time makan ais krim goreng nie time aQ form 2. time tu aQ lunch dekat food court star parade. trus aQ ternampak den aQ minx kat ayah aQ nak cuba.. sedap ouhhh.. rangup diluar sejuk didalam.. hehehehe.. dah ghupe macam iklan swasta munyiknya.. kuikuikuikui.. kat pasar malam gombak ade.. tapi aQ xpenah beli sebab mahal sangat. rm 1.80 ouh.. lagi 20 sen cukup rm 2.00 boleh makan nasi bujang untuk tengah2 bulan.. mana ag berbaloi?? (nampak sangat aQ pekin duit kan.. yolah, hidup merantau kene pandai2 jaga ekonomi seniri..)

tadi elok je aQ online terperasan sorang junior aQ paste link blog secubit garam pasal ais krim goreng.. ape lagi terus aQ study cara2 nak buat.. rupanya senang je yer.. pakai roti jer.. tapi rumah aQ xde ais krim kalau tak ley trus buat.. huhuhuhu.. xpe, aQ paste kan dlu resipi.. bila dah ade semua bahan ley buat.. :)

bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • plastic wrap (untuk balut roti)
  • minyak

cara-cara:
  1. lembabkan roti dengan air (saya spraykan roti tu)
  2. skopkan aiskrim ke atas roti
  3. tutupkan aiskrim dengan sekeping roti lagi
  4. tekan acuan supaya roti terputus. (pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)
  5. balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3 jam atau semalaman. (better semalaman)
  6. keluarkan dari tempat beku dan goreng dalam minyak panas hingga kuning keemasan. jangan lama, paling kurang 1-2 minit sahaja tapi pastika minyak betul2 panas..

tadaaa..


*ais krim goreng restoran simpang tiga. makan time family gathering bulan mac yang lalu.. :)

5 comments:

Lia Ridzuan said...

nyum3

miss eyntan said...

lia:: mari kita ngap..ngap... :)

Anonymous said...

ruby, nk minx share resipi apam polka dot ye.. thanks.. :) -ezyani-

miss eyntan said...

yanie:: boleh dear.. silakan.. :)

Miz KayNen said...

wahhhh..apam polkadot mmg tgh trend pun.Terror la cek.Tak nmpk cacat cela pun apam tu :)