Saturday, July 9, 2011

Boleh tak kalau aQ nak luah apa yang aQ rasa??

salam..

amaran:: ini hanya luahan atau apa yang aQ rasa.. xde berkaitan sama ada yang hidup.. lain orang lain pendapat.. so terima lah dengan berlapang dada.. andai aQ salah, aQ mohon maaf.. sebab apa sebab aQ baru nak kenal erti hidup dunia luar.. before nie aQ hanya pikir ape yang berlaku depan mata aQ jer.. aQ xpenah nak pikir ape2 yang xde kaitan dengan aQ..


seperti biasa dalam 2 ,3 minggu nie Malaysia heboh pasal perhimpunan BERSIH 2.0. yang diadakan hari ini. seperti yang aQ katakan aQ memang tak penah amik port pun pasal dunia politik dunia nie.. sebab aQ rasa macam xde faedah pun aQ nak pikir pusing2 pening2 kes politik nie.. janji jangan ganggu hidup aQ and family aQ..

untuk pucuk pangkalnya memang aQ tak amik tau and aQ malas nak bising2.. sebab yelah kang aQ diperli serbu tak pakai helmet.. hal2 perhimpunan nie pun aQ dpat tahu jumaat sabtu tu.. tengok?? punyalah aQ tak amik kisah.. nak membaca hal2 nie aQ memang x mnat.. aQ rsa aQ baca sebaris pun konfim2 lepas tu aQ tutup..

cuma hal yang aQ bengang nie.. perhimpunan nie dah kacau keselesaan aQ, keselamatan family aQ dan keamanan aQ.. tak pasal2 ayah aQ dapat kol dipanggil bertugas cuti dibekukan.. bayangkan ape perasaan aQ?? hati aQ berkecamuk tahu?? ayah aQ balik rumah nak seronok2 nak spend time sementara anak2 dye cuti tapi dapat panggilan kene bertugas.. ayah aQ keje jauh.. aQ kadang2 je dapat jumpa ayah aQ.. kadang2 aQ pikir bongok jugak rakyat mesia nie.. bukanlah aQ nak kata.. aQ ade baca kt fb2 nie kata orang BERSIH semuanya doktor, engineer, lawyer, CEO lah ape lah.. yg sebelahnya hanyalah orang2 kuli batak kerajaan... habis kalau korang orang yang berpelajaran tinggi kenapa pikir macam orang bodoh jugak?? nak jugak wat demonstrasi?? nak melalak, nak berjalan ramai2?? nak memekik?? secara tak langsung korang dah memalukan Malaysia tak ak?? macam lah xde cara lain.. aQ tengok tadi berkumpul, bising2 hbis ape yang dapat?? free honeymoon dalam lokap?? kerajaan ada amik apa2 tindakan pasal apa tuntutan korang?? ade??? korang tak rasa plak korang nie secara automatiknya jadi kuli batak ambiga?? korang tak rasa ke ambiga tu nak pecah belah kan orang melayu?? sebab dye tahu orang melayu nie senang nak diperbodoh.. ape kata korang yang berpelajaran tinggi nie pikir ape kaedah atau cara nak bincang atau memperdengarkan ape yang tidak adil ape yang tak puas hati.. bukannya dengan cara macam nie?? (maybe ade certain yang baca blog aQ nie cakap aQ selalu tengok berita tv3.. tpi sbnarnya aQ tak tengok mana2 berita pun.. tak caya tanya mak aQ.. asalkan berita jer aQ mesti bukak channel lain sebab aQ fedup dengan permainan dunia)

maybe ade yang cakap diorang berkumpul bukannya nak berperang. nak demostrasi cara baik.. nak tunjuk bantahan tapi kalau pikir balik, rakyat mesia nie emo tinggi sangat.. kalah bola pun nak baling mercun.. itu baru lawan bola jer.. kalau perhimpunan mcm nie?? dari dlu pun memang dah ade sejarah asalkan perhimpunan jer mesti akan ade yang tercedera ada yang tak terkawal.. aQ baca jer ape yang semua tulis kat fesbuk tu. tpi aQ layan kan aje.. sebab ape sebab semua orang ade hak and pendapat sendiri.. ade yang marah polis lah ape lah.. nak je aQ tegaskan, polis tu diorang bertindak mengikut arahan.. diorang pun ada tanggungjawab terhadap keamanan.. kalau tak ape namanya polis?? korang pikir korang jer.. konon polis yang punca.. kalau polis tak lancarkan pemedih mata xdelah nak jadi macam nie macam tu.. tapi korang pikir tak ape penyebab polis bertindak macam tu?? korang kene pikir jugak polis tu pun manusia biasa.. diorang bergadai nyawa tau nak hadapi sesuatu tu.. korban masa, tenaga, keselamatan. macam tadi tengok diorang main tolak2 jer polis.. sape yang anak polis macam aQ fahamlah ape yang aQ rasa.. ape perasaan korang tengok bapak sendiri kene tolak, risiko terima kecederaan besar..??? macam aQ, aQ alami semuanya tu. ayah aQ penah kene pukul waktu keje bhgian jenayah dulu.. penah accident gara2 nak kejar penjenayah.. aQ tak nak ape2 yang tak elok jadi kat ayah aQ.. aQ nak ayah aQ sihat sejahtera.. korang faham tak semua tu?? yang roadblock2 tu?? sape yang start dulu?? kalau korang tak berdegil, xdenya benda nie nak jadi macam nie.. korang jugak yang buat benda nie jadi mcam nie.. mudian bila dah terasa susah.. mula makin hamun polis buat roadblock tak tentu pasal.. nak g spital lah nk g kenduri lah ape lah semua susah..

benda nie aQ dah pikir lama.. bayangkan lah kalau betul diisytiharkan darurat tak ley kuar rumah ape korang nak buat?? kalau diri sendiri and family tengah dalam keadaan sihat sejahtera, kelengkapan semua cukup Alhamdulilah la.. kalau ttba ada yang sakit, kene serangan jantung korang nak g spital macam mna?? nak kuar rumah pun tak boleh.. doktor nak datang merawat pun tak boleh.. kalau anak nak susu, susu hbis korang nak beli macam mna?? last2 anak mati macam tu jer.. itu yang korang nak?? kalau betul diisytihar kan darurat korang hepylah dapat duk rumah tak yah keje.. tapi aQ?? aQ mesti susah hati kat ayah aQ yg kene bekerja jaga keamanan.. korang kene pikir, kene rasa jugak ape yang orang lain rasa.. xley ikut sedap hati sedap mulut jer.. syukurlah dengan ape yang ade.. sedarlah orang Melayu.. nie baru diantara orang Melayu.. kalau bangsa lain tuntut hak diorang lagi haru.. tuntut hak belajar diorang.. tuntut hak ekonomi.. baru korang sasau kut..


lagi sekali aQ tegaskan ini hanyalah luahan hati aQ.. ape yang aQ rasa, ape yang aQ pendamkan selama nie.. xde kene mengena dengan sesiapa.. aQ tak nak kalau ade yang tak setuju dengan ape yang aQ luah tetiba nak jauhkan diri dengan aQ atau buat tembok.. ape2 pun aQ dah lega sebab aQ dah lepaskan semua.. :) dan aQ pun lega sebab perhimpunan tu dah berakhir..


p/s: hehehehe.. perasan tak aQ updte blog sma hari dengan ape yang berlaku.. selalunya lpas seminggu, sebulan baru aQ nak updte kan.. :)


3 comments:

Anonymous said...

hehey..gud one

acab norariff said...

Sabo je la.
Kita kan pemerhati yang bertamadun daripada mereka. Sabor sabor

Miz KayNen said...

sabar je la cek