Sunday, July 10, 2011

Homemade Ruby Fried Chicken :)

salam

tetiba hari ini internet aQ sangat laju.. hehehehe.. sayang berukband.. muahs..muahs..

so hari ni aQ nak kongsi resepi yang aQ baru belajar dari sifu terhebat aQ iaitu my mom.. thanks mama.. bagi orang lain yang nak kata "eleh, ayam goreng pun nak kecoh??"aQ dengan selambanya akan jawab ada aQ kesah?? sesen pun duit kau aQ tak kacau.. cuma kau jer masalah sebab kau teringin kan?? *garang tak..garang tak* muahahahaa.. (gelak ala2 orang riak)

bagi sesiapa yang dah tahu and cekap boleh la kongsi resepi untuk tambahkan ag keenakkan.. kalau yg belum tahu boleh la cuba resepi yag aQ kongsikan.. :)

bahan-bahan:
  • beberapa ketul ayam yang sudah dibersihkan dan dipotong mengikut size kesukaan anda..
  • tepung jagung
  • serbuk kari ikan atau daging babas *brand lain pun boleh :) *
  • telur
  • garam
  • secubit cukup rasa maggi..
cara-cara:
  • panaskan minyak dalam kuali ke periuk ke.. sukatan minyak tu kalau boleh biar ayam digoreng secara terendam.. orang putih panggil deep fried.. :)
  • gaulkan kesemua bahan2 diatas kecuali ayam. sukatan untuk kesemua bahan tu bergantung kepada berapa ketul ayam yang anda nak masak..
  • sediakan satu mangkuk untuk dipecahkan telur dan kacaukan..
  • kemudian ambil ayam celup kan ayam kedalam telur mdian gaulkan sekali dengan bahan2 tadi..
  • goreng ayam sehingga keemasan
  • last sekali tadaaaaa...

*da siappp... mari ngapp.. *sobs..sobs.. lighting kurang menarik.. :( *

petua goreng ayam goreng rangup:

pertama, kalau boleh gunakan minyak baru. sebab minyak lama kalau digoreng banyak kali boleh peningkan kepala dan anda boleh dapat kolestrol tinggi..

kedua, pastikan minyak betul2 panas sebelum letakkan ayam..

ketiga, pasang api yang besar bila panaskan minyak. bila mnyak dah panas baru kecikkan api. dan dimasukkan ayam. ini sebab nak bg isi ayam didalam masak dengan elok. kalau masak ayam dengan api yang besar. isi dalam tak masak, luar yang masak/garing..

*selamat mencuba*

4 comments:

Miss fanthagiro said...

nyam3.... sedapnyeeee ^_^

Byte said...

mmm mmm! nak cikit :D

Miz KayNen said...

nakkkkkkk!!! :D

miss eyntan said...

ayong:: weee~ nyam...nyam...

cik B and acu:: weee~ nyum..nyum.. meyh rumah cek meyh.. kite makan ramai2.. tpi ayam goreng nie cek terkurang garam.. tawar skit rsa.. kene cicah ngn sos cili bru ok skit.. :)